Headspace

Headspace

..is een installatie bestaande uit miniatuur voorstellingen, uitgevoerd door gerobotiseerde poppen en geprogrammeerde machientjes. Toeschouwers kunnen één voor één ‘n voorstellinkje ondergaan in een soort grote kijkdoos in vorm van groot hoofd. Er zijn verschillende verhalen in verschillende hoofden..


Concept

Gedurende 2 minuten krijgt de toeschouwer een nieuw gigantisch hoofd, die als een helm opgezet kan worden. Zodra de toeschouwer deze over zich heen trekt is hij/zij afgesloten van de buitenwereld; in een schaars belichte & stille ruimte ontvouwt zich een volautomatisch spektakel. Alles wat er te zien en horen valt, is tastbaar aanwezig, heel dicht bij de toeschouwer. Er worden geen schermen of projectie gebruikt en alle geluiden worden ter plekke akoestisch gegenereerd. Headspace is een reactie op het overmatige gebruik van ‘screen-time’ in het dagelijkse leven en de daarbij horende virtuele ervaringen.


In Headspace is het fysiek onmogelijk het mobieltje mee te nemen, het kan alleen beleefd worden met eigen ogen en oren.'t is Non-Virtual-Reality!
Techniek

Electric Circus heeft altijd gewerkt met de combinatie van poppenspel met mechanica en elektronica, zogeheten animatronics. In voorgaande projecten werd voornamelijk gebruik gemaakt van afstandbediening om deze animatronics te bezielen. Bij Headspace is de afstandbediening vervangen door een speciale manier van programmering, met eigen ont-wikkelde software en interfaces, best beschreven als ‘intuïtief programmeren’. Deze techniek maakt het mogelijk wonderlijk levendige machines en automatische wezens te creëren

Headspace is ontstaan in samenwerking met Rolf Meesters.
http://www.rolfm.dds.nl

Opbouw: zie hier in een klein filmpje hoe de hoofden uit een kleine aanhangwagen tevoorschijn komen..

COVID

Headspace valt eigenlijk heel mooi binnen de beschermingsmaatregelen, want het publiek ervaart de voorstelling één voor één, op veilige afstand ... Maar de factor die mogelijk twijfelachtige is, is dat de hoofden van het publiek in de kartonnen Hoofden van Headspace gaan. Daarom hebben we de ingang van de hoofden opnieuw vormgegeven. Dit is hoe we de kwestie hebben aangepakt:
- we hebben de ingang van de hoofden opnieuw vormgegeven; de neus en mond van het publiek blijven nu buiten het Hoofd, alleen de ogen en oren zijn binnen.
- Elk Hoofd heeft een ventilatiesysteem aan de binnenkant dat continu frisse lucht naar binnen blaast.
Samen met de standaard preventiemaatregelen; ‘Maskers dragen, handen wassen en de handvaten en hoofden van Headspace regelmatig schoonmaken’ hebben we de indruk dat het heel veilig is en dat we aan de voorwaarden voldoen.