Fred Abels
Fred Abels
Fred Abels

Fred Abels (1961) is an artist and inventor specialized in kinetic art.
Fred’s history is like a journey trough different disciplines. His kinetic art has been exposed in galleries and exhibitions.
His music generating machines were used at dance parties. His art and inventions where shown in several theater plays and festivals al over the world Eventual Fred continues his journey where most artists start: as a street performer.

Ornithopter

Materiaal: aluminium - koolstof - tyfek

Spanwijdte: 5.00 meter.

ornithopter betekend mechanische vogel (engels)
De ornithopter van fabels is een nieuwe versie van de eerste vliegpoging
De vleugels worden door een elektromotor aangedreven. De luchtstromen die daarbij ontstaan stuwen het toestel voort.
Een Ornithopter is een vliegmachine waarbij de vleugels niet alleen de functie hebben om het toestel te dragen (in de lucht te houden) maar ook voort te stuwen. Dit gebeurt door middel van de op- en neergaande beweging van de vleugels. In tegenstelling tot de vleugels van een vliegtuig hebben ze dus ook de functie van propeller .
Voortstuwing door middel van een op- en neergaande ofwel oscillerende beweging (vogels - vissen) is veel efficiënter dan een ronddraaiende beweging (propeller - scheepsschroef). Een propeller stuwt de lucht namelijk niet alleen naar achter, maar 'klutst' die ook heel erg in de rondte en dat kost veel energie.
De natuur is perfect en alles wat de mens maakt zal nooit meer zijn dan een benadering van die perfectie. Toch is het zo dat met de huidige stand van de techniek het mogelijk moet zijn om de draad weer op te pakken waar Da Vinci deze heeft moeten laten vallen in zijn poging de mens te laten vliegen als een vogel....

De Dyciclet

Het wiel is een van de grootste uitvindingen in de geschiedenis.
Fabels kwam op het idee om het wiel zelf als voertuig te gebruiken en en rest weg te laten , om in het wiel te rijden Om balanceproblemen op te lossen is gekozen voor twee wielen vlak naast elkaar De bestuurder zit onder de as die de wielen verbindt en zijn lichaam vormt het contragewicht.
Bij acceleleren neigt de stoel voorover , bij remmen neigt de stoel achterover tot zelfs een 360 graden loeping.
Bestuurder en voertuig zijn een.
De dicyclet is ontworpen en gebouwd samen met Maik ter Veer.

Wiel diameter 2.70 mtr…

Materiaal : roestvrijstaal .aluminium. dyciclet

muziek wiel

Elektronische muziek heeft zich ontwikkeld tot een van de meest dansbare muziek van deze tijden. Als elektronische muziek echter live gespeeld word valt er op het podium niet veel te zien. De voortdurende minimalisering van instrumenten (een orkest past in een luciferdoosje) maakt dat de muzikanten er vaak bewegingsloos bij staan, om op minuscule knopjes te drukken. Bij de “dance machine’ zijn delen van de machinerie weer uitvergroot tot duidelijk zichtbare/tastbare proporties als een techniek van de 30-er jaren. (microchiptechnologie die normaal plaatsvindt op een mm2 is nu levensgroot) De connectie tussen muziek en beweging komt hierdoor terug.

muziekwiel

cotyl

Materiaal:staal - hout - canvas

Hoogte: 25 mtr.

Het Cotyl is ontworpen door Freddy Abels en uitgevoerd samen met 7 andere kunstenaars.
het betreft hier wederom een object dat beweegt op windkracht.
De bolvormige capsule bied plaats aan 8 mensen en is samen met de windvangende pluim cardanisch opgehangen tussen de poten. Hierdoor wordt de bol in alle mogelijke richtingen door de wind bewogen

Mandalamachine

De Mandala Machine was een toevalstreffer . Aanvankelijk ontworpen om grote land-art-achtige spiralen in het zand of in de sneeuw te trekken. maar toen de machine zichzelf een keer los maakte van zijn touw begon het geheel onverwacht Mandala achtige structuren te tekenen.

mandala machine

De Frietcowboys

Een snackbar word gerund door twee cowboyachtige koks die op een bijzondere manier patat maken.
De procedure is als volgt:
een op luchtdruk werkende aardappelschieter schiet een aardappel van een afstand van ongeveer 6 meter door een speciaal rooster.
Hierdoor word de aardappel gesneden tot friet
De friet word hierna direct gefrituurd en verkocht aan het publiek.

De Frietcowboys

Bart Sabel & Fred Abels

Fredsels

gabbertje

wind